Simon Sinek en het geheim van Apple | Zelf aan de slag
Simon Sinek en zijn ‘waarom’
10 Voordelen van zijn gedachtegoed en hoe je er zelf mee aan de slag kunt. Of moet…
Acht jij jezelf als ondernemer ‘new school’ in plaats van ‘old school’? Maar weet je nog niet waarom je doet wat je doet? Of waarom de mensen in je organisatie doen wat zij doen? Volg dan snel het advies van Simon Sinek op en ‘Begin met het waarom’. En wel vandaag nog. Zeker als je goed gevonden wilt worden.
Simon Sinek beschrijft in zijn boek ‘Begin met het waarom’ waarom je jezelf als ondernemer zou moeten afvragen waarom je doet wat je doet. Hij verklaart hiermee het succes van grote leiders als Martin Luther King en Steve Jobs. Grote leiders die anderen wisten te inspireren met hun ‘waarom’. Zij werden door ‘hun waarom’ goed gevonden. Heel goed gevonden, door heel veel mensen. Waarschijnlijk ook door jou.
In dit artikel meer hierover en 10 redenen waarom jij er vandaag nog mee aan de slag zou moeten. En hoe. Want ook jij hebt een ‘waarom’. Het zit al in je hoofd, je moet er alleen zien bij te komen.
Het geheim van Apple’s succes
Simon Sinek gaf in 2009 een Ted Talk waarin hij uitlegt hoe je net zo succesvol kunt zijn als een merk als Apple. Hij geeft aan de hand van zijn model ‘De Gouden Cirkel’ antwoord op de vraag waarom mensen als Steve Jobs en Martin Luther King zoveel succes boekten.
In het kort komt het erop neer dat je als ondernemer en als organisatie moet beginnen met het ‘waarom’ je doet wat je doet. Zowel in het businessmodel als in de communicatie.
Apple’s ‘waarom’ luidt bijvoorbeeld: “Wij geloven in het doorbreken van de status quo, in anders denken.” Wat Apple ook doet, dit ‘waarom’ ligt er altijd aan ten grondslag. Apple begint dus niet met ‘wat’ ze doen (we maken computers, telefoons, etc.). Of ‘hoe’ ze dat doen (onze producten zijn heel mooi en eenvoudig in gebruik). Voor een succesvolle business is die volgorde essentieel, aldus Sinek die dit ontdekt heeft tijdens zijn onderzoek naar het succes van de meest invloedrijke leiders en bedrijven. Zijn conclusie: mensen kopen niet wat je verkoopt, ze kopen waarom je het verkoopt.
Een verkeerde volgorde of het ontbreken van een ‘waarom’ is nog steeds een veel voorkomende fout bij organisaties. Of op z’n minst een gemiste kans denk ik.
Golden Circle: waarom, hoe, wat
Het ‘waarom’ dat Simon Sinek hier bedoelt, vormt het fundament voor alles waar je onderneming voor staat. Daar begin je mee. Dat inspireert. Pas daarna bepaal je ‘hoe’ je dat doet en pas als laatste ‘wat’ je doet, dus met welke producten of diensten. Het ‘waarom’, ‘hoe’ en ‘wat’ vormen tezamen de ‘Gouden Cirkel’.
Pas je dit model goed toe, dan is de Gouden Cirkel in evenwicht en ben je authentiek. En kan er vertrouwen ontstaan waarmee je duurzame relaties kunt opbouwen. De basis voor duurzaam succes.
Bekijk hieronder zijn Ted Talk:
Het ‘waarom’: de 10 voordelen mét huiswerk
1. Het biedt duurzaam fundament
Met het ‘waarom’ van je organisatie ontwikkel je een duurzaam fundament dat flexibel kan mee-ontwikkelen in een maatschappij die in een transformatie zit. Want wil je tegenwoordig overleven als ZZP’er, bureau of organisatie, dan moet je zien mee te komen in de transformatie naar de ‘nieuwe’ wereld waarin je een bijdrage levert aan een betere wereld. De ‘purpose of business‘ is geherdefinieerd: van ‘creating customers’ naar ‘creating value’. Aldus Herman Toch in het boek ‘Transformeren om te overleven’.
Het ‘waarom’ van Simon Sinek is een middel om achter jouw bijdrage te komen. Het ‘hogere’ doel waar jij voor leeft, werkt en handelt. Jij en je onderneming. Dit is jouw ‘waarom’.
2. Met jouw ‘waarom’ word je goed gevonden
Een ander groot voordeel als je eenmaal je ‘waarom’ hebt gevonden en dit communiceert, is dat de kans vele malen groter is dat je bevlogen en betrokken mensen om je heen verzamelt. Betrokken en loyale mensen die je ambassadeurs worden.
Dat kunnen medewerkers zijn, opdrachtgevers, klanten maar ook business partners. Mensen die in hetzelfde geloven als jij en geïnspireerd raken door jouw ‘waarom’. Dit zijn de mensen door wie je echt goed gevonden wordt.
3. Je wordt goed gevonden door ideale klanten
Belangrijk aspect daarbij is dat de mensen die jou goed vinden door jouw ‘waarom’, precies de mensen zijn door wie jij als ondernemer graag goed gevonden wilt worden. Dit zijn namelijk in potentie je ideale klanten. Ideaal omdat ze zich helemaal herkennen in jouw overtuiging en geraakt worden door jouw verhaal. Hebben deze mensen je eenmaal gevonden of jij hen, dan kun je relatief eenvoudig met hen een duurzame relatie opbouwen.
4. Het biedt je focus
Het ontdekken van je ‘waarom’ is heel persoonlijk en verschaft je veel inzicht over jezelf. Over wat jou drijft in het leven en wat echt bij je past. Met dat gegeven kun je betere keuzes maken in de activiteiten die je onderneemt en je je geld wilt verdienen. Daarbij herken je ook de dingen die niet bijdragen aan ‘jouw waarom’ en waar je misschien maar beter mee kunt stoppen. Grote kans dat de puzzelstukjes dan ineens op hun plek vallen.
5. Je wordt beter gevonden
Zelfkennis is de beste kennis om te delen. Zeker als het om je ‘waarom’ gaat. Doe je dat bovendien consequent, dan word je niet alleen goed gevonden, maar ook beter. Beter dan je concurrenten, omdat jij beter in staat bent duidelijk te maken waar jij voor staat. En dat is in essentie de reden voor mensen om met je te willen werken, voor je te willen werken, je dingen te gunnen, etc. Geheel onbewust.
6. Je overtuigt mensen onbewust
Elke beslissing die wij mensen nemen, ook onze aankoopbeslissingen, nemen we 95% onbewust met het limbisch deel van ons brein. Het deel dat gedomineerd wordt door ons ‘waarom’, door emoties. Niet door feiten of praktische zaken dus. Dit is biologisch zo bepaald. Daarmee is ‘wat’ je verkoopt ineens niet meer belangrijk. Alleen het ‘waarom’ telt. Ook bij jouw klanten. Dus wat doe je als ondernemer? Je legt de nadruk op je ‘waarom’. Zo vaak mogelijk.
7. Het verschaft je een ideaal marketingconcept
Met je ‘waarom’ kun je het ideale marketingcommunicatieconcept ontwikkelen. Een concept waarbij alles wat jij doet en deelt, je ‘waarom’ ademt. Het biedt je ‘context‘. Bijvoorbeeld voor je website. Verwerk het ‘waarom’ bijvoorbeeld in je teksten op je homepage en de pagina ‘Over ons’. Dan geef je mensen een goede reden om je goed te gaan vinden.
Denk verder aan al je andere uitingen zoals je brieven, e-mails, flyers, offertes, blogs, visitekaartjes. En wat te denken van je logo met een extra pay off? Stuk voor stuk kansen om te appelleren aan de emotie van mensen.
8. Het biedt inspiratie bij netwerken
En vergeet niet de inspiratie die het ‘waarom’ je biedt tijdens het netwerken. Vertel zoveel mogelijk waar jij zakelijk in gelooft en naar handelt en vraag ook eens naar ‘het waarom’ van een ander. Het is veel interessanter om te praten over waarom je dingen doet, dan te praten over wat je allemaal precies doet. Zowel offline op een borrel of een feestje als online op social media.
9. Het is concreet toe te passen
Het ‘waarom’ klinkt misschien af en toe nog wat vaag of zweverig. Maar niets is minder waar. Het ‘waarom’ van jou als ondernemer vormt namelijk concreet de basis voor de visie en de missie van jouw organisatie. Je ‘waarom’ schrijf je in de ik-vorm op basis waarvan je in een meer formele stijl je visie beschrijft. De publieke formulering van de intentie van jou als oprichter van je bedrijf, bureau of initiatief om te komen tot een betere maatschappij. Met je missie beschrijf je vervolgens hoe je met je onderneming daar aan bijdraagt.
10. Je kunt er vandaag nog mee aan de slag
Ben je al benieuwd naar jouw ‘waarom’? Naar datgene waar jij de meeste voldoening uithaalt? Ga ermee aan de slag. Je ‘waarom’ zit al in je hoofd, al van kinds af aan. En je hebt er maar één die je moet zien te ontdekken. Iets dat ‘geld verdienen’ of ‘mooie dingen maken’ overstijgt. Je ‘waarom’ dient een hoger doel waar jij in gelooft. En het allermooiste is dat je er vandaag nog mee aan de slag kunt. Met gratis huiswerk: Ontdek je waarom. Met concrete oefeningen volgens de methode van Simon Sinek.
Word goed gevonden door het goede in jezelf te vinden. Ontdek jouw waarom. Gratis.
Interessant voor iemand die je kent?
Ken je een ondernemer die toe is aan een volgende stap? Stuur dit bericht dan even door.
Extra tip: stuur door en stel voor elkaars partner te zijn voor jullie ‘waarom-sessies’.