Je hebt een nieuwe website nodig… Maar weet je ook waarom?
En, waar begin je?
Je begint met jezelf nog meer vragen te stellen. Bijvoorbeeld waarom je een nieuwe website nodig hebt. Alleen dan laat je die droomklant niet lopen.
Je hebt een nieuwe website nodig en je vraagt je af waar te beginnen. Ogenschijnlijk een eenvoudige vraag. Bovendien een goede vraag. Want alleen door jezelf vooraf de juiste vragen te stellen, krijg je precies die site die je hebben wilt.
En als je jezelf bovendien de tijd gunt om op die vragen goede antwoorden te vinden, om er zelfs over te durven dromen, krijg je precies die site die goed bij je past. En goed voor je is. Eentje die iets voor je doet. Bijvoorbeeld een website die je droomklanten aantrekt.
Nieuwe website nodig? Keuzes nodig.
Met mijn blog help ik je met verschillende aandachtspunten die je uitnodigen na te denken over wat jij precies wilt met je site en welke keuzes je kunt maken. En die je misschien ook wel aan het denken zetten over jezelf, als ondernemer.
Een goede website staat of valt immers met de keuzes die je maakt. Zoals zo vaak in het leven. Hoe beter jij die keuzes vooraf maakt, hoe meer succes je hebt met je website. En plezier! Want wat is succes zonder plezier?
In dit artikel over de ‘waarom-vraag’. Waarom heb jij eigenlijk een nieuwe website nodig?
Je hebt een nieuwe website nodig. Maar weet je ook waarom?
Je wilt dus een nieuwe website. Of je vindt dat je er een nodig hebt. Maar weet je ook waarom precies?
Een website op zich is in feite niets meer dan een lege huls. Een middel. Geen doel. Net als een brochure, flyer of een visitekaartje. Dat zijn vellen papier totdat je weet wat je ermee wilt. Pas als je weet wat je wilt, kies je het middel dat voor jou de optimale oplossing biedt in termen van kosten en baten.
Je website als een kaartje voor visite?
Een antwoord dat je wel eens hoort van ondernemers is dat ze een website nodig hebben voor hun huidige klanten. Of voor mensen uit hun eigen netwerk. Dus alleen voor ‘bekenden’, als een ‘visitekaartje’.
Ondanks dat ik visitekaartjes nogal old school vind (… wie krijgt vandaag de dag nou nog visite…?! 😉 ) vraag ik altijd gekscherend waarom ze daar dan niet voor kiezen, voor een visitekaartje. In plaats van een website. Ben je in no-time klaar. Voor nog geen twee tientjes!
Maar na een beetje doorvragen blijkt het vaak toch om meer mensen te gaan dan alleen huidige klanten of ‘bekenden’. Gelukkig. Je wilt dus wel wat meer over jezelf vertellen en laten zien dan alleen je contactgegevens. Of je cv. Want daar is LinkedIn ook heel geschikt voor.
Je wilt laten zien wie jij bent als ondernemer, waar je voor staat en wat je maakt of levert. Informatie die overigens net zo interessant is voor je huidige klanten als voor onbekende potentiële klanten. En altijd meer is dan dat je op een visitekaartje kwijt kunt.
Maar de allerbelangrijkste reden dat je je website niet zou moeten beschouwen als een ‘visitekaartje’ is dat een sec zakelijke en statische website je als ondernemer doorgaans niet echt verder gaat helpen.
Het belangrijkste kenmerk immers van waar het om draait op internet is juist de mogelijkheid om de conversatie aan te gaan met in principe iedereen die je wilt. En dat je precies die mensen kunt bereiken die jij belangrijk vindt. En bij jou passen.
Waarom zou je dat nalaten? Waarom zou je niet precies die mensen aanspreken die echt op zoek zijn naar datgene wat jij biedt? Maar die je toevallig nog niet kent, ook niet via via.
Laat je dat potentieel aan interessante mensen links liggen, dan zou dat net zoiets zijn als dat je een flyer in een oplage van 100.000 stuks laat drukken en je er maar 10 uitdeelt… Doodzonde. En weggegooid geld.
Je wilt niet goed gevonden worden?
Daarbij merk ik dat er nog steeds ondernemers zijn die zich laten belemmeren door hun eigen (of andermans) beperkende overtuigingen over wat je kunt bereiken met een website. Zo hoor ik ondernemers wel eens zeggen dat ze online niet goed gevonden hoeven te worden…
Hoezo niet? Omdat je denkt dat het niet kan? Of omdat je al genoeg (echt leuke) klanten hebt…?
Zelfs in dat laatste geval, als je niet zit te wachten op nieuwe klanten, wil je op z’n minst meer dan alleen je contactgegevens online zetten. Je wilt bij voorkeur je huidige klanten de mogelijkheid bieden om je aan te bevelen. En dat ze online ervaren en bevestigd zien wat jij offline zo goed voor hen doet. En dat je dat echt anders doet dan anderen uit je vakgebied.
Laat je dat online zien en doe je dat met een beetje trots, dan word je al goed gevonden. Want of je nou wel of niet denkt goed gevonden te kunnen worden via Google, je zou hoe dan ook inhoudelijk goed gevonden moeten willen worden… Daar begint het allemaal mee. Ook voor Google. Dat werkt online niet anders dan offline.
Online draait het om dezelfde dingen als offline. Dat geldt voor Google niet anders. Het draait erom dat je inhoud en kwaliteit biedt en dat je relevant bent voor een bepaalde groep mensen. Daar krijg je waardering voor. En word je ‘goed’ gevonden, bijvoorbeeld ‘professioneel’ gevonden. Bovendien laat je dan als ondernemer zien dat je met je tijd meegaat. Niet alleen offline maar ook online. Beetje afhankelijk van je doelgroep, kan dat anno 2016 zelfs een vereiste zijn.
Onbekend maakt onbemind… ook online
Het besef dat bekenden van bekenden niet jouw bekenden zijn helpt je misschien ook om bewuster te kiezen voor de inhoud van je site. Bekenden van bekenden zijn doorgaans mensen die jij nog nooit gezien of gesproken hebt. Dus is het wel handig om ook door hen goed gevonden te worden. Om te laten zien wie jij bent en wat je precies doet, zodat ze een beetje vertrouwd kunnen raken met wat je te bieden hebt.
Word je dus online de beste versie van jezelf als ondernemer, net als dat je dat offline doet, dan word je allereerst op inhoud goed gevonden. Niet alleen door huidige klanten maar uiteindelijk ook door nieuwe klanten via Google. En wie weet klopt dan ook die droomklant wel bij je aan… Het kan. Zolang je je er maar voor openstelt. Zolang je jezelf maar laat zien en van je laat horen.
Of wil je leukere opdrachten via je website?
Je zou je website ook kunnen inzetten om je te gaan richten op leukere opdrachten dan die je doorgaans krijgt. Leuke klanten is een ding. Leukere opdrachten is toch iets anders. Misschien droom je er heimelijk van om niet langer op de achtergrond, maar eindelijk eens in de spotlights te staan. Of droom je ervan het eens over een heel andere boeg te gooien. Gewoon om te kijken of het je lukt. Als je een nieuwe website nodig hebt, grijp dit moment dan aan om het eens heel anders te doen.
En, stel. Je hebt nog niet voldoende (leuke) klanten. Of je kunt nog wel een paar leukere verzinnen. Grijp dan nu je kans om die te gaan vinden. Via via en via Google. Via je nieuwe website.
Een nieuwe website laten ontwikkelen, is voor jou hét moment om je verhaal concreet te maken. Jouw verhaal, met inzichten over jezelf. Over die dingen die jou bijzonder maken en over de opdrachten waar jij van droomt. Heb je dat eenmaal concreet online staan, dan helpt het je ook om je verhaal makkelijker op borrels en verjaardagen te vertellen.
Wil je op positie 1 in Google?
Ondernemers zijn nog vaak erg bescheiden als het aankomt op online kansen. Offline zijn we het wel gewend om ambities te hebben. Online is dat ineens niet meer zo vanzelfsprekend. Ondernemers kunnen vaak niet geloven dat ze als eenling een goede positie in Google kunnen bemachtigen. Zeker niet met zoveel concurrentie. Hoewel die positie in Google geen doel op zich is, kan het wel. Mits je de juiste stappen zet.
Je kunt wel degelijk met je website een goede positie bemachtigen in Google, zelfs een nummer 1-positie. Of een nummer 2, 3 of 4, ook niets mis mee. Het ligt er maar aan voor wie je wilt dat jouw website op die positie staat. En vooral met welke zoektermen. Of liever: met welke zoekzinnen of zoekvragen.
Een mooie positie in Google is gewoon haalbaar. Ook voor jou als eenpitter. Of als starter. Zelfs als jouw vakgebied door anderen als ‘saai’ gezien wordt. Juist dan kun je je echt onderscheiden! Het enige is dat je bereid moet zijn om jezelf online te laten zien. En terwijl je dat doet, om dan ook een beetje lef te tonen. Door jezelf kritische vragen te stellen en vooraf bepaalde keuzes te maken. Voeg daar tijd, discipline en een portie geduld aan toe en het komt goed. Verwacht alleen geen wonderen.
Stap niet in de valkuil om te denken dat je met algemene zoektermen op een mooie positie in Google komt. Hoe algemener je blijft als ondernemer, ook op je website, hoe meer het bij hagelschieten blijft. En hoe kleiner de kans dat de mensen die jij echt belangrijk vindt je (goed) gaan vinden. Dat zou net zoiets zijn als dat je een advertentie in De Telegraaf plaatst met de tekst ‘financieel advies’, en je dan verwacht dat je telefoon de volgende dag roodgloeiend staat. Zonde van je tijd en je geld.
Laat je droomklant niet lopen!
Om anderen te overtuigen dat je goed bent, moet je meer uit de kast halen. De uitdaging hier is dat je het slimmer aanpakt. Die slimheid zit ‘m vaak in de klant die je wilt aanspreken en zijn of haar grootste probleem waarvoor jij een oplossing biedt. Hoe specifieker je dit afbakent en online zet, hoe sneller je op die toppositie staat. Ook op de nummer 1-positie.
Zelfs voor je droomklant. Of juist voor je droomklant. Want hoe specifieker je webteksten over je droomklant gaan en over zijn of haar problemen die jij oplost, hoe groter de kans dat hij of zij je gaat vinden. En je goed gaat vinden. Van waaruit je weer verder kunt bouwen.
Bedenk kortom ook hierbij, dat alleen keuzes met een zekere ambitie je als ondernemer verder gaan helpen. Dat geldt ook voor je nieuwe website. Durf dus verder te kijken dan een online statisch visitekaartje.
Laat je inspireren door jezelf en durf te gaan voor je droomklant… die laat je toch niet lopen?
Extra tip voor een nieuwe website: begin met jouw verhaal. Begin met ‘je waarom’. Gratis.