Het geheim van SEO anno nu? Het is net daten
Het geheim van SEO anno nu?
Het is net als bij daten: wees gewoon jezelf en durf je een beetje kwetsbaar op te stellen
Niets zo irritant als een website waar niemand komt. Dus je doet aan SEO. De vraag is alleen of je de juiste dingen doet. In de juiste volgorde.
SEO staat letterlijk voor ‘Search Engine Optimization’. In het Nederlands: ‘zoekmachineoptimalisatie’. Deze letterlijke vertaling van SEO dekt echter allang de lading niet meer. Om goed gevonden te worden (het doel van SEO) moet je je niet puur en alleen richten op de zoekmachine (Google bijvoorbeeld). Je moet je vooral bekommeren om mensen. Het geheim van SEO anno nu is dan ook om precies dat te doen: word om te beginnen vooral mensvriendelijk.
SEO: van goed gevonden naar goed gevonden
Als je aan SEO denkt, dan denk je misschien al snel aan technische dingen die Google van je eist om goed gevonden te worden. Of misschien denk je nog steeds dat je Google om de tuin kunt leiden met technische trucjes. Niets is echter minder waar. Google laat zich allang niet meer voor de gek houden. Sterker nog, je krijgt er strafpunten voor.
Natuurlijk zijn er nog steeds technisch slimme dingen waar je rekening mee moet houden als je een website laat maken. Maar de ware betekenis van SEO verschuift.
SEO verschuift van ‘goed gevonden worden’ naar ‘goed gevonden worden’. Het ‘geheim’ van SEO anno nu.
Want wil je tegenwoordig online goed gevonden worden, dan moet je ‘goed’ gevonden worden. Niet door Google, maar door mensen.
Niet alleen omdat het mensen zijn die de zoekopdrachten in Google intypen. Of omdat Google graag mensen helpt met de best mogelijke zoekresultaten. Er speelt nog iets mee dat van wezenlijk belang is.
Terug naar de basis van ondernemen
Dat je als ondernemer goed gevonden wilt worden is niets nieuws. Dat is in essentie wat je nastreeft in je ondernemerschap. Om te verkopen moet je immers klanten hebben die bij je kopen en blij zijn met wat je doet. Voor jou als ondernemer betekent dit doorgaans dat je je best doet om:
- je vak zo goed mogelijk uit te oefenen
- zoveel mogelijk waarde aan je klant te bieden
- offline je winkel goed op orde te hebben en ook
- online professioneel goed bezig te zijn
Met de eerste drie onderdelen weet je wel raad. Offline goed gevonden worden is het probleem vaak niet. Je klanten zijn tevreden, ze vinden je goed en met een beetje geluk vinden ze je ook nog aardig. En jij hen, zodat jullie een goede band opbouwen. Niets nieuws onder de zon.
Alleen het vierde aspect ‘online professioneel goed bezig zijn’ wordt dan ineens moeilijk.
Jezelf begeven op het internet heeft nog steeds iets engs voor sommige ondernemers. Je voelt je er (nog niet) op je gemak misschien. Je weet niet waar te beginnen, wie je kunt vertrouwen. Je durft eigenlijk niet jezelf te zijn. Terwijl je dat offline wel durft. Iedere dag weer.
Goed nieuws voor je mocht dit van jou van toepassing zijn. Want om ‘online professioneel goed bezig te zijn’ mag je ook nu gewoon jezelf zijn.
Maak je daarbij de juiste keuzes in de juiste volgorde? Dan zit je helemaal goed. Net als bij offline ondernemen.
SEO oftewel zoekmachinevriendelijk?
Om online goed gevonden te worden, is het zaak om online professioneel goed voor de dag te komen. Via je eigen website. So far, so good, dat weet je wel.
De vraag is alleen hoe? Wanneer is je website goed? Welke keuzes maak je daarin? Moet die goed zijn voor Google? Wil je met je website Google te vriend houden? Want dat is wat het begrip ‘SEO’ nog steeds impliceert: dat je website zoekmachine-optimaal moet zijn. Optimaal voor Google dus.
Het antwoord is simpel. Puur en alleen Google te vriend houden is sowieso niet het doel van je website. Dat pikt Google niet eens van je.
SEO staat voor mensvriendelijk!
Wat dan wel? Wat moet je dan wel doen om als ondernemer online goed voor de dag komen?
Het allerbelangrijkste is dat je website mensvriendelijk is.
Houd mensen te vriend. Zodat zij je online net zo goed gaan vinden als dat ze dat offline doen.
Het draait dus gewoon (weer) om mensen. Ook online. Ook voor Google.
Zoals gezegd wil Google de beste zoekresultaten bieden aan mensen. Hoe beter dat lukt, hoe blijer iedereen is: jij als ondernemer, degene met de zoekopdracht en Google. Maar, het gaat verder dan dat.
Google gaat namelijk steeds meer op ons lijken. Google krijgt steeds meer menselijke trekjes.
Zo weet Google steeds beter in te schatten of jij als ondernemer (online) goed bezig bent. Of je voor een ander goed bezig bent. Of je echt waarde biedt aan een ander.
Google weet dit steeds beter te beoordelen op inhoud, op de kwaliteit van de inhoud van je website. Door een hoeveelheid aan factoren wordt Google hier steeds slimmer in. Want het gaat online anno nu echt niet meer om kwantiteit. Het gaat nu alleen nog maar om kwaliteit.
Bied je kwaliteit? Bied je kwaliteit aan mensen in de vorm van oplossingen? En weet je dat online goed te vertellen? Of beter nog: kun je die waarde niet (ook) online bieden…? Dan ben je SEO goed bezig. Daar krijg je waardering voor. Waardering van mensen. En daarmee van Google. Kwaliteit is de belangrijkste factor als het gaat om je organische groei binnen de online zoekresultaten. Wees dus vooral mensvriendelijk. Wees gewoon een beetje aardig.
Waar let Google allemaal op?
Google hanteert veel factoren die er toe doen om je website te kunnen beoordelen. Heel veel factoren. Hieronder een interessante graphic met alle factoren die Google laat meewegen in zijn waardering. De waardering in hoeverre een pagina op jouw website de ‘beste match’ vormt met een zoekopdracht die iemand intypt.
Scoor je op al die aspecten goed, dan ben je SEO echt heel goed bezig. Maar dat is nogal een klus.
Dus wat doe je? Je maakt keuzes. Net als altijd. Want de kracht van succesvol ondernemen ligt vaak in de keuzes die je maakt.
Blijft natuurlijk een feit dat niemand precies weet hoe Google werkt, behalve de werknemers van Google zelf. Dus voor ons ‘niet-Google-medewerkers’ zit er niets anders op dan verstandige keuzes te maken met je gezonde verstand. En omdat verstandige keuzes vaak te maken hebben met de juiste volgorde, doe je dat online ook.
Content is King, Context is Queen
Dus waar te beginnen als het aankomt op SEO? Je begint met wat het belangrijkste is. Het belangrijkste voor je potentiële klanten. En dat is inhoud. Precies wat Google ook het belangrijkste vindt. Kijk maar in de uiterste hoek linksboven van de graphic, je ziet daar ‘Cq’ staan: ‘Content Quality’. Dat weegt het zwaarst voor Google.
Dus waar begin je als je online aan de slag gaat? Je begint met de inhoud. Met focus. Je maakt kortom keuzes. Keuzes die je helpen als ondernemer om goede relevante content te bieden. Ook wel ‘Context’ genoemd.
Focus je op:
- waarom jij doet wat je doet (download hier gratis huiswerk)
- wie je ideale klant precies is
- waarom je ideale klant bij jou moet zijn
- welke problemen jij oplost voor je ideale klant
Je hoort wel eens: ‘Content is King maar Context is Queen!’ Daar sluit ik me helemaal bij aan. Want eerlijk is eerlijk, waar zouden we zijn zonder onze Koningin?
Duizend woorden zeggen meer dan een beeld…
Weet je je focus goed te verwoorden op je site, dan ben je inhoudelijk al een heel eind. Er zijn in dat kader twee belangrijke factoren waar Google op let.
Dat zijn:
- relevantie
- toegankelijkheid
De hamvraag is dus: hoe maak je je website relevant en toegankelijk?
Het antwoord hier luidt ook weer: met inhoud. Of, specifieker gezegd: met tekst. Of beter gezegd: met overtuigende copy. Om te beginnen.
Alleen via tekst kunnen anderen immers achterhalen wat je precies te bieden hebt.
Wil je je website dus toegankelijk maken, begin dan met goed leesbare tekst. Eenvoudig geschreven tekst (Niveau B1). Gewoon geschreven in spreektaal. Dat kunnen bijna alle lezers in Nederland goed lezen (95%). Ook hoger opgeleiden, want ook zij lezen liever eenvoudige teksten. Of scannen ze. Dus waarom ingewikkeld doen? Daar heeft niemand tijd voor. Of zin in. Jij toch ook niet…?
Met deze tool test je het taalniveau van je tekst. Op digitoegankelijk.nl lees je meer over digitale toegankelijkheid.
Ga er als vuistregel vanuit dat als een kind van circa 14 jaar je website makkelijk kan doorgronden, dat een volwassene dat ook kan. En Google ook. Niet andersom.
Zet wel de technische achterdeur open
Dat neemt niet weg dat je Google een handje moet helpen. Op social media maar ook achter de schermen.
Vergeet dus niet de technische achterdeur van je site open te (laten) zetten zodat Google snel en eenvoudig bij je teksten kan. En kan beoordelen of jij biedt wat mensen zoeken. Of je relevant bent dus. Zie in de graphic ‘Ac’, Architecture Crawl.
Met andere woorden: maak je website tekstueel én technisch toegankelijk. Alleen dan laat je zien dat je relevant bent.
De volgende vraag die zich aandient, is: hoe je zorg je er nu voor dat mensen jouw site als relevant gaan ervaren? Met andere woorden: welke keuzes maak jij als ondernemer nog meer om goed gevonden te worden?
Google, de online cupido
Metaforen werken vaak goed om iets uit te leggen. En ineens moest ik denken aan ‘online daten’.
Als je SEO wilt doorgronden, beschouw Google dan als een datingsite en je potentiële klanten als je potentiële ideale dates.
Begin te denken en te handelen als de single die zijn ideale date zoekt. Simpel toch?
Iedereen kan zich daar wel een voorstelling van maken denk ik. Ik heb door online daten mijn man leren kennen, dus ik weet precies wat het is. Hoewel onze eerste date alweer zo’n tien jaar geleden was, herinner ik ‘m maar al te goed.
De vraag die je jezelf stelt als je online gaat daten is: wanneer vindt mijn ideale date mijn profiel goed genoeg om af te spreken? En wanneer voel ik dat het de moeite waard is om af te spreken als ik het profiel van de ander lees? Naast het zien van de profielfoto.
Beschouw je site kortom als je online profiel waarop gematcht moet worden.
Dat is in feite wat Google doet. Google brengt mensen bij elkaar. Hij zoekt naar de overeenkomsten tussen datgene wat op jouw site staat en wat iemand intypt bij een zoekopdracht. Hoe specifieker jij bent in je teksten, hoe relevanter Google de match kan maken tussen jou (jouw online profiel) en jouw ideale klanten (je ideale dates). Hoe beter je gevonden wordt.
Je ideale klant is je ideale date
Met online daten wil je uiteindelijk alleen door je ideale dates gevonden worden. Anders is het de moeite niet waard om er energie in te steken. Dat zou ook voor jou als ondernemer moeten gelden. Schrijf dus uitsluitend nog voor je ideale klant.
Nu je dit weet, stel je dan de vraag: Door wie wil ik dan gevonden worden? Wie is mijn ideale klant (date)?
Ondernemers die ik die vraag stel, blijven vaak nog in algemene termen praten als het om hun doelgroep gaat.
Maar stel dat het je ideale date is? Wil je dan gevonden worden door:
- Iedereen die werkt?
- Alle mensen die ontslagen zijn?
- Alle leidinggevenden van Nederland?
- Alle mensen die persoonlijke problemen hebben?
- Alle ondernemers van Nederland?
- Alle CEO’s van Nederland?
- Iedereen die op een fiets rijdt?
- Iedereen die een huis koopt?
Er is zoveel meer te ontdekken over je ideale klant. Verdiep je eens in zijn of haar interesses. Overtuigingen. Problemen.
Ken je eenmaal je ideale klant? Dan achterhaal je veel makkelijker welke woorden zij gebruiken als ze worstelen met problemen die jij kunt oplossen. Dat zijn de woorden die zij Googlen op zoek naar antwoorden. Zie in de graphic ‘Cr, ‘Content Research’.
Gebruik je die woorden online, dan heb je webteksten die goed gevonden kunnen worden. Ze matchen immers met die van je ideale klant en ontstaat er een match op basis van erkenning en herkenning.
Hoe zorg je voor een klik?
Ben je eenmaal gematcht, dan wil je een klik. Een online klik bij het eerste bezoek van de ander op jouw website. Te vergelijken met de persoonlijke klik die je zoekt tijdens je eerste date. Dus om de vraag te beantwoorden hoe je voor een online klik zorgt, stel je je voor dat je je eerste afspraakje hebt met je date.
Stel je voor jullie zitten samen op het terras een drankje te drinken. Waar let jij dan op? Wanneer voel jij een klik met de ander?
Je stelt allerlei vragen. Je let op non-verbale en verbale antwoorden. Je wilt weten waar hij of zij van houdt. Wat hij of zij nastreeft in het leven. Je wilt snel weten of er overeenkomsten zijn tussen jullie. Of je dingen in elkaar herkent die je aanspreken en je belangrijk vindt.
Dat is precies wat er gebeurt op je website. Degene die je website bezoekt, stelt in een split second een paar belangrijke vragen waar hij of zij graag snel antwoord op krijgt.
Dus wat doe je? Je geeft antwoord. Je vertelt wie je bent. Wat je nastreeft. Wat je echt belangrijk vindt. Dat onderscheidt jou van de rest. De bezoeker van je website beoordeelt op basis van die informatie of er voldoende herkenning is zodat er een klik kan ontstaan. Blijft die klik uit? Dan is het misschien je ideale klant niet…
Wat een geluk
De ene website is de andere niet. Het gaat om de inhoud. Net als bij mensen. Wat een geluk. Je kunt je dus echt onderscheiden want niemand is hetzelfde.
- Je mag dus gewoon vrijuit praten over dingen die je echt belangrijk vindt.
- Je hoeft niet door iedereen goed gevonden te worden. Alleen maar door mensen die jij echt de moeite waard vindt.
- Je mag dus gewoon jezelf zijn. Ook online. Wat een geluk.
De belangrijkste SEO-tips anno nu
Word online goed gevonden. Mijn SEO-tips voor je zijn:
- Begin met jouw verhaal (je profiel): waarom doe je wat je doet en wat maakt jou uniek?
- Besef dat je ideale klant je ideale date is en schrijf uitsluitend wat hem interesseert
- Schrijf je teksten in spreektaal en spreek je ideale klant toe in z’n eigen woorden
- Nodig Google wel uit, vergeet niet de technische achterdeur van je site open te zetten
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!